80 kv.m gyvenamasis namas Bajoruose

2022 m.

Vieno aukšto jaukūs šeimos namai, neperkrauti spalvomis, tačiau turintis savo charakterį. 

Šių namų išskirtinumu tapo akcentinė švelniai pilko atspalvio betono dekoro siena – prasidedanti koridoriaus zonoje ir vientisai pereinanti į svetainę.

Kaip ir daugumai vieno aukšto namų taip ir čia būdingas ilgas ir nefunkcionalus koridoriaus. Todėl dekoro siena čia puikiai pasitarnavo suteikdama koridoriui įdomumo bei kartu tapo atsikartojančiu elementu svetainės zonoje. Joje šis dekoras tapo TV sienos puošmena. Šlaitinės lubos kyla daugiau nei iki 3 metrų, todėl sieną buvo galima drąsiai skaidyti horizontaliomis linijomis, imituojančiomis betono plokštes, nepakenkiant vizualiniam patalpos aukščiui. 

Vengiant erdvės uždarumo jausmo holą ir koridoriaus zoną skiria stiklinės durys.

Holas nedidelis, tačiau dėl į jį patenkančios natūralios šviesos, bei dėl didelio veidrodžio, jis atrodo gerokai erdvesnis. Hole esančioje nišoje slepiasi gili ir funkcionali spinta. Spintos fasadai pereina į tos pačios spalvos dekoratyvinės plokštės ir veidrodžio sprendimą. Viskas suvesta į vieną plokštumą. Čia suprojektuotas ir patogus baldas- greitam smulkių daiktų pasidėjimui. Priešais tilpo stilingas minimalistinis suoliukas prisėsti. 

Spalvos šioje zonoje ramios todėl ateityje šeimininkai galės tambūrą pagyvinti ryškesniais paveikslais ar kitais dekoro elementais.

Į vonios kambarį šeimininkai drąsiai sutiko įsileisti ryškesnį akcentą – žalias ispaniškos keramikos faktūriškas sienų plyteles. Jos papildytos pilkomis plytelėmis ir medžio plokšte balduose. Vonios kambarys sąlyginiai ilgas ir siauras. Vizualiai “maskuojant” patalpos ilgį būtent galinė patalpos siena buvo skirta akcentinėms plytelėms. Tuo tarpu faktinis patalpos ilgis tapo privalumu. Vonios santechnikos taškų dėstymas buvo perplanuotas ir pasikeitė nuo pirminio statytojo įrengto. Patalpos forma leido namų šeimininkams turėti ir laisvai pastatomą vonią, ir “walk- in” tipo dušo zoną. Kaip ir visame name taip ir vonios kambaryje nevengta juodų moderniai atrodančių dekoro detalių bei santechnikos. 

Svetainės zonoje pasirinktas masyvesnis minkštasis svetainės baldas kaip atsvara valgomojo zonos “lengvumui”. Šeimininkai itin džiaugiasi pasirinkę šį gilesnį ir itin patogų svetainės baldą. Žalias sofos atspalvis pagyvina svetainės interjerą ir kartu tampa atsikartojančiu interjero elementu. TV spintelei dekoratyvumo suteikia vertikalūs frezavimai, o atvira lentyna skirta knygoms ir mieloms šeimos detalėms. Vertikalus frezavimas atsikartoja ir kitose patalpose, kartu su integruotu led apšvietimu vertikalių brūselių siena įkomponuota ir prie miegamojo durų. 

Virtuvės spintelėms naudota ta pati medžio spalvos plokštė kaip ir visuose kituose name esančiuose korpusiniuose balduose. Medis derinamas su juoda matine plokšte.

Virtuvės sienelei ir stalviršiui parinkta šviesi, bet praktiška plokštė turinti vizualinio panašumo su dekoro siena svetainėje. Virtuvės rankenėlės tik ten kur reikalingos, itin minimalistinės, kaip ir buitinė technika- susiliejančios su matine juoda fasado plokšte. Tai kuria švarios ir tvarkingos virtuvės įspūdį, todėl net ir atvirose lentynose atsiradusios detalės neperkraus virtuvės vizualinio vaizdo.

Valgomojo zonai apšviesti pasirinkti dūmo spalvos stiklo šviestuvai, skirtingos jų formos ir dydžiai kuria unikalią kompoziciją. Stalas nors ir natūralaus medžio, tačiau turintis plonas metalines kojas, tarsi kybo ore. Kaip ir valgomojo kėdės plonomis metalinėmis kojelėmis neapsunkina šios zonos.

Interjero tęstinumas kuriamas per atsikartojančius elementus – miegamasis ne išimtis, čia kaip ir visame name suklota vinilinė grindų danga išsiskiria itin jaukiu, šiltu, natūraliai atrodančiu medžio atspalviu. Prie jos derintos ir kitos interjere naudotos medinės detalės, atvira lentyna, spintelės prie lovos. Dar vienas atsikartojantis elementas – frezuota dekoro plokštė, bei žalio atspalvio miegamojo lova. Miegamajame visa siena “paaukota” daiktų laikymui – talpiai spintai. Spinta gan aukšta ir didelė, pasirinkus fasadams šviesią plokštę, spinta tarsi tampa sienos dalimi ir neapsunkina erdvės. Rankenėlės taip pat neišsiskiriančios, minimalistinės. Spintai įdomumo suteikia atviros medžio spalvos lentynos, o šviesai atspindėti ir erdvei praplėsti – veidrodis.

Nuotraukos: Benas Šileika